top of page

ABOUT

WIE OF WAT IS VEDERGEWICHT?

Schermafbeelding%2525202021-02-06%252520

WIE?

 

Zelf alleszins geen Vedergewicht. Nooit "de smalste van den hoop", zeg maar.

​

Het zal rond mijn 16e geweest zijn, dat ik voor het eerst 10kg vermagerde. Toen van 80kg naar 70kg, maar dat gevecht tegen overgewicht is niet meer gestopt.

​

9 jaar later klokte ik af op 110kg... BMI 39,99999999 of zo. Loeiende sirenes en alarmbellen!

Er moest dringend wat gebeuren. Tegen alle verwachtingen in, slaagde ik erin om mijn gewicht, over een periode van 3 jaar, opnieuw terug te brengen naar BMI 26 maar vooral: naar een gezond vetpercentage.

​

Opnieuw 9 jaar later sinds de start, schoot er helaas weer niet meer veel van over, en vreemd genoeg, merkte ik dat veel personen die samen met mij het vorige traject hadden afgelegd en ook spectaculaire resultaten geboekt hadden... evenmin hun gewicht blijvend onder controle hadden gekregen door sporten en gezonde voeding.

​

In het begin van mijn eerste traject in 2011, werd me al gezegd dat het gemiddelde resultaat van een afvalpoging ongeveer 5-10% lichaamsgewicht bedraagt. Ik had er toen geen oren naar, maar moet achteraf toegeven dat dat inderdaad het percentage was dat ik voorlopig had kunnen vasthouden.

​

Ik besloot deze keer ook eens ten rade te gaan bij de obesitaskliniek. Daar werd me zelfs verteld dat slechts 5% van de mensen met morbide obesitas erin slaagt dat overgewicht kwijt te raken d.m.v. gezonde voeding en meer beweging, én het er ook af te houden op lange termijn.

Ik dubbelcheckte bij mijn diëtiste en ook zij gaf schoorvoetend toe dat het slaagpercentage op lange termijn niet erg hoog lag.

​

Om me heen zag ik ondertussen de knappe resultaten van anderen uit de groep die de stap naar een gastric bypass gezet hadden, maar zelf durfde ik dat niet aan.

​

In 2020 besloot ik dus opnieuw de sprong te wagen. Ik gaf mezelf nog één jaar de tijd om opnieuw een verschil te maken. In de hoop dat de vorige ervaring me veel geleerd had, en ik de hindernissen beter zou weten te overwinnen deze keer.

​

Vandaag, bij de start van deze blog, exact 1 jaar later, mag ik tevreden zeggen dat er opnieuw 20kg af is, en ik obesitas opnieuw achter me heb kunnen laten. De weg stopt hier nog niet. Een gezond gewicht is nog enkele kilo's van me verwijderd, en dan rest nog de belangrijkste taak van allemaal: het eraf houden.

​

​

WAT?

​

In de afgelopen jaren kreeg ik wel eens de vraag van kennissen hoe ik dat gewichtsverlies aanpak. Of ik een lekker recept heb. Of tips.


Daaruit is Vedergewicht ontstaan.

 

Een verzameling kleine dingetjes die mij op weg hielden in verschillende fases van mijn afvaltraject.

Quotes, tips & tricks, recepten waar ik echt van kan genieten,.... Hopelijk kan jij er voor jezelf een paar uitpikken die wat voor je kunnen betekenen op je eigen weg.

Sommigen gebruik ik nog steeds. Andere tricks heb ik ondertussen minder nodig. En op sommige vlakken is er nog wat werk aan de winkel.

​

Zelf heb ik geen achtergrond in voedingsleer en richt ik me ook niet op een specifiek dieet om mijn doel te bereiken (keto, paleo, vasten, vegetarisch, ...)
De recepten zijn het resultaat van een zoektocht naar maaltijden die me iedere keer opnieuw smaken, en toch een fikse portie groenten bevatten. Toch is het ook voor mij nog steeds zoeken om de huidige voedingsadviezen steeds beter in mijn dagelijkse voeding op te nemen.

​

Sta je aan de start van je eigen afvaltraject? Dan raad ik je uiteraard aan om contact op te nemen met een diëtist(e) om je op weg te zetten en je huidige eetpatroon onder de loep te nemen. Hetzelfde geldt voor het sportieve en eventueel psychologische facet.

bottom of page